Vuosijuhlat

Ohjeita ja vinkkejä vuosijuhliin

Vuosijuhlaetiketti

HYKin vuosijuhlat ovat perinteisesti helmikuussa. Tämän infopaketin on tarkoitus auttaa vuosijuhliin osallistuvia. Etiketin noudattamista ei kannata hermostuneena jännittää, hyvällä käytöksellä ja huomioonottamalla pöytäseuransa selviää alkuun ja ympäristöä tarkkailemalla oppii erikoisuudet yleensä nopeasti. Vanhemmilta vierustovereilta voi tietenkin kysyä neuvoa. Ja luonnollisesti, mitä useampiin juhliin itse osallistuu, sitä enemmän kokemusta karttuu.

Pukeutuminen

Yleisen pukeutumisetiketin mukaan miehen pukeutuminen määrittää naisenkin puvun. Pääpiirteittäin ohjeet ovat seuraavat:

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin ja se voi olla musta, harmaa tai tummansininen. Kun kutsussa lukee tumma puku tai smokki, käyttää nainen iltapukua. Iltapuku voi olla yksi- tai kaksiosainen, täyspitkä, nilkka- tai polvipituinen tai juhlava housupuku.

Frakki on miehen varsinainen juhlapuku, mikä lukee myös kutsussa. Frakin voi korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Musta puku on paras vaihtoehto frakille. Nainen pukeutuu täyspitkään avonaiseen tai olkaimettomaan pukuun. Päiväjuhlissa puku on umpinainen. Hanskat ovat pitkät ja ne riisutaan ennen ruokailua, mutta puetaan tanssien ajaksi. Jos nainen tulee juhliin ilman avecia ja siten miehen ohjaavaa pukeutumista, hän voi silti laittaa ns. suuren juhlapuvun. Nykyään naisten pukeutuminen on vapaampaa mm. pukujen avonaisuuden ja hanskojen käytön suhteen.

Tarkempia ohjeita löytyy internetistä helposti esimerkiksi hakusanalla "pukeutumisopas".

Pukeutumisohje mainitaan yleensä kutsussa tai pöytäjuhlailmoituksessa ja sitä kannattaa noudattaa parhaansa mukaan. Opiskelijoiden keskuudessa pukeutuminen ei ole turhantarkkaa lähinnä juhlavaatteiden kalleuden vuoksi.

Pöytäjuhlissa miehillä on yleensä, mutta ei pakollisena, puku ja naisilla siisti, juhlava asu tyyliin lakkiaiset tai serkun rippijuhlat. Kannattaa laittaa mieluummin hiukan liian hienot kuin arkisemmat vaatteet, koska juhlavampi pukeutuminen kohottaa tavanomaisempienkin pöytäjuhlien tunnelmaa. Asun valintaa ei kannata kauheasti murehtia ja ensimmäisten pöytäjuhlien jälkeen tietää kyllä mitä laittaa päälle. HYK:lla ei ole ollut tapana järjestää haalarisitsejä, joissa puvun valinta onkin helppoa.

Juhlamerkit ja -nauhat

Kutsussa saatetaan mainita myös akateemiset kunnia- ja ansiomerkit. Näihin kuuluvat mm. ylioppilaskuntien, osakuntien ja ainejärjestöjen nauhat ja merkit.

HYK:n ainejärjestönauha on keltavihreä ja sitä saa pitää hallituksen jäsenet sekä muiden tahojen vuosijuhlissa yhdistystä edustavat henkilöt.

Yliopistopiireissä miehet pitävät nauhaa oikealta olalta vasemmalle lantiolle vietynä, painavampi väri eli vihreä alapuolella. Naiset pitävät nauhaa ruusukkeena vasemmalla rinnalla tai vasemmalta olalta lantiolle vietynä, jolloin nauha ei kuitenkaan saa koskettaa paljasta ihoa. Ruusukkeessa painavampi väri tulee alas ja "ulkopuolelle". Nauhoja on sopivaa käyttää enintään kolmea, jolloin arvojärjestykseen tulee kiinnittää huomiota. Ylimpänä kannetaan tärkeintä nauhaa. Arvojärjestys on esimerkiksi ylioppilaskunnan, osakunnan ja ainejärjestön nauha. Useita nauhoja käyttävien kannattaa varmistaa järjestys ja käyttötapa nauhat myöntäneiltä tahoilta.

Akateemisia kunniamerkkejä kannetaan ruusukkeessa tai nauhassa, miehet keskellä rintaa, naiset lähellä sydäntä, eikä niiden kanssa pidetä muita kunniamerkkejä.

Cocktail-tilaisuus

Vuosijuhlien virallinen osio koostuu iltajuhlasta, jota edeltää vapaamuotoinen cocktail-tilaisuus. Cocktail-tilaisuus alkaa kutsuvieraiden tervehdyksillä ja sen jälkeen voi virittäytyä juhlatunnelmaan lasillisella kuohuvaa, keskustella tuttavien kanssa sekä ikuistaa oman ja juhlaseuran vuosijuhlaloiston valokuvauspisteellä. Iltajuhlasta ei ole soveliasta myöhästyä, joten juhlaan tulee saapua hyvissä ajoin.

Juhlan  aikana

Juhlasaliin siirrytään mahdollisen alkumaljan jälkeen tavallisesti toiminnanjohtajan tai vuosijuhlamestarin esittämästä kutsusta. Istumapaikka kannattaa tarkastaa etukäteen pöytäkartasta. Istumajärjestyksessä pyritään nais-mies-vuorotteluun, eikä istumapaikkoja tule vaihtaa. Ilmoittautumisen yhteydessä voi tavallisesti esittää toiveita pöytäseuran suhteen. Pöydän ääressä odotetaan seisten, kunnes kaikki ovat paikalla, jolloin voidaan istuutua. Yleensä pöytäjuhlissa miestä vastapäätä istuu hänen avecinsa ja oikealla puolella ns. pöytä-avec, jota mies auttaa tuolin yms. kanssa. HYK:n ja muidenkin järjestöjen pöytäjuhlissa istumajärjestys riippuu plaseerauksen tekijästä, eli avec saattaa istua miehen oikealla puolella ja on silloin myös pöytä-avec. Jos pöytäseurassa on tuntemattomia ihmisiä, on hyvä esittäytyä.

Ruokailun aloittamisesta esiintyy erilaisia versioita, mutta yleensä on kohteliasta odottaa, kunnes lähimmät ovat saaneet ruoan tai jos omaa ruokaa ei kuulu, antaa toisille lupa aloittaa ruokailu. Muusta ruokailuun liittyvästä etiketistä kannattaa lukea etikettikirjoista.

Varsinkin virallisemmissa juhlissa pöydästä poistuminen on suotavaa vasta pääruoan jälkeen. Pöytäjuhlissa ei olla niin tarkkoja, mutta on hyvä muistaa tarpeettoman salista ravaamisen, varsinkin suurella joukolla, aiheuttavan ikävää hälinää. Myös omista taskumateista nauttiminen (ns. konferenssit) on syytä jättää pääruoan jälkeen ja salin ulkopuolelle.

Laulut, puheet ja tervehdykset

Pöytäjuhlissa on tapana laulaa vähemmän tai enemmän, yleensä enemmän. Laulujen sanat löytyvät joko HYK:n hienosta laulukirjasta tai lautasen vieressä olevasta "laululäsystä". Lauluja voi ehdottaa jokainen, mutta laulujen kutsumisessa kannattaa käyttää tiettyä harkintaa, sillä mikä tahansa laulu ei välttämättä sovi mihin tahansa juhlien vaiheeseen. Kokeneemmat vierustoverit neuvovat yleensä mielellään näissä asioissa, vaikka heidänkin keskuudessaan saattaa esiintyä erimielisyyksiä laulutavoista.

Huomiota pyydetään kilistämällä lasia tai pulloa, jolloin muut hiljenevät kuuntelemaan kilistäjää. Laulujen ja muun ohjelman aikana ei siis ole sopivaa keskustella tai syödä. Laulamisen aikana ei kuljeta salista ulos tai sisään, joten salin ulkopuolella olevat odottavat laulun loppumista ovella. Lauluja ei myöskään aloiteta ilman yleistä kutsua muutamien pöytäseuralaisten kesken.

Muutamiin lauluihin kuuluvat leikit, jotka oppii parhaiten tulemalla reippaasti mukaan. Jos laulun kutsuja ei esittele koreografiaa, voi häntä pyytää sen tekemään.

Laulun loputtua skoolataan. Skoolaustapoja on erilaisia. HYKillä skoolaus hoidetaan skoolaamalla ensin etuoikealle istuvalle henkilölle, sitten etuvasemmalle ja lopuksi edessä olevalle ja katsovat silmiin jokaisessa vaiheessa, joten lasia ei ole tarkoitus nostaa korkealle silmien eteen. Eteen skoolaamisen jälkeen päästään itse asiaan eli juoman nauttimiseen. Laseja ei kilistellä eikä koko snapsia tarvitse juoda kerralla. Käytännössä voi skoolata millä juomalla tahansa, mutta kemisteillä on toisinaan tapana esimerkiksi vedellä skoolaaminen tiettyjen laulujen jälkeen. HYK:n pöytäjuhlissa ei ole tapana purkaa skoolausta eli kohottaa maljoja juomisen jälkeen päinvastaiseen suuntaan.

Laulun jälkeen on hyvä pitää pieni hengähdystauko, vaikka toisinaan innokkaimmat kutsuvat seuraavan laulun ennen kuin juhlaväki on ehtinyt edes haarukkaan koskea.

Vuosijuhlissa ohjelmaan kuuluvat myös puheet ja kutsuvieraiden tervehdykset, joita kunnioitetaan laulujen tapaan hiljaisuudella. Puheenvuorot tulee yleensä pyytää etukäteen vuosijuhlamestarilta.

Juhlan jälkeen

Pöytäjuhlien "pöytäosuuden" loputtua voi etiketistä jo höllätä. Kannattaa kuitenkin kuunnella järjestelijöiden toiveita tilojen käytöstä, jotta siivoaminen sujuu helposti ja kaikille jää juhlista hyvä mieli.

Silliaaminen eli Sillis

Vuosijuhlaa seuraavana aamuna saattaa olo olla mitä voimattomin. Sen ei silti kannata estää suuntaamasta kohti perinteistä akateemista silliaamiaista eli sillistä. Sillis on ehdottomasti oma taiteenlajinsa, jolle kannattaa antaa kaikkensa!